Gamla anorHistorik

Historien

I Lunds stadsarkiv har vi kunnat finna dokument som sträcker sig så lång tillbaka i tiden som 1700 talet. Lars Ingelström (f. 1737) brukade , tillsammans med sin hustru Holand, gården. Gården var då kringbyggd och till gården hörde en för den tiden ansenlig areal om 17 hektar. Det fanns gott om tjänstefolk och gården var välbärgad. De välsingnades 1782 med en son som fick namnet Tor Ingelström.

Tor var den första generationen barn som växte upp på gården. Han växte upp och blev till yrket en skicklig smed. Med tiden fann han en fru, Karna från Kåseberga men de blev barnlösa. När Tor Smed gick ur tiden skänktes all mark till kykan och gården var fram till 1977 en arrendegård.

Namnet Torshög fick gården på 1900 talet efter det att barnen som då bodde på gården allmänt gick under namnet " Tor Smedsungar" vilket de inte uppskattade. Så blev Tor Smeds Gård Torshög. Vi har nu återställt och brukar det ursprungliga namnet Tor Smeds Gård för gården men har behållit Torshög i kliniknamnet,Torshögskliniken.

Tor Smeds Gård ligger i ett område som är av "kulturhistoriskt riksintresse". Markerna i direkt anslutning till gården har gott om akreologiska lämningar. Både gamla bo och kultplatser finns direkt österut från gården. Det älsta daterade fyndet av mänsklig aktiivitet i området är ett hasselnötskal från 6700 år fKr. Mot Valleberga finns en boplats vid namnet Tygapil som är en gamal boplats från Trattbägarkulturen som fanns här mellan 3300-2800 fKr. Detta folk var bönder.

Kring gården kan man blicka ut över de fyra kyrkorna Löderup och Valleberga från 1100 talet samt Ingelstorp och Glemmingebro.